Далее наш путь лежал к недальнему музею города Савонлинна.
Юханнус в губернии Северная Карелия. Савонлинна и Керимяки.
Модератор: yan
- Vitalis Merta
- Повелитель морей
Юханнус в губернии Северная Карелия. Савонлинна и Керимя
Далее наш путь лежал к недальнему музею города Савонлинна.
Последний раз редактировалось Vitalis Merta 23 окт 2015, 20:36, всего редактировалось 1 раз.
- Vitalis Merta
- Повелитель морей
В музей дети идти не пожелали: устали в крепости. А на корабли сходить согласились. У причала стояли музейные: старый буксир "Ахкера" и паровая шхуна " Салама".
Последний раз редактировалось Vitalis Merta 23 окт 2015, 20:42, всего редактировалось 1 раз.
- Vitalis Merta
- Повелитель морей
До Выборга чуть более 200 километров. Хельсинки - подальше...
Последний раз редактировалось Vitalis Merta 23 окт 2015, 20:45, всего редактировалось 1 раз.
- Vitalis Merta
- Повелитель морей
Буксир "Ахкера", т.е. "Прилежный", был на выходном. Трап отсутствовал. Зато при наличии трапа парохода "Савонлинна", сам пассажирский пароходик ушел с туристами в озеро.
Последний раз редактировалось Vitalis Merta 23 окт 2015, 20:50, всего редактировалось 1 раз.
- Vitalis Merta
- Повелитель морей
Ретро-пароходик "Савонлинна" продолжает катать туристов по Саймаа.
Последний раз редактировалось Vitalis Merta 23 окт 2015, 20:56, всего редактировалось 1 раз.
- Vitalis Merta
- Повелитель морей
Re: Юханнус в губернии Северная Карелия. Савонлинна и Керимя
Дополнение 2015 года.
Буксирный пароход АХКЕРА, которому в 2015 году исполнилось 145 лет, поставлен на ремонт в Лапенранта.
Ниже - статья из газеты ETELÄ SAIMAA и историческая правка о пароходе.
.Suomen vanhin museohinaaja kuntoutuu hitaasti mutta varmasti Lappeenrannassa
1.6.2015 20:41
Kuva: Kirsti Lajunen
145-vuotiaassa Ahkera-hinaajassa riittää vielä rapsutettavaa, maalattavaa ja kunnostettavaa.
145-vuotiaassa Ahkera-hinaajassa riittää vielä rapsutettavaa, maalattavaa ja kunnostettavaa.
Hiekkapuhaltajat rahisuttavat s/s Ahkeran kylkiä laivan ruumassa Kanavansuun Perinnetelakalla Lappeenrannassa. Taistelu ruostetta vastaan käy – ahkerasti.
Taisto Nevalainen Ahkeraa varten perustetusta Perinneyhdistyksestä kertoo, että hiekkapuhallus, sisä- ja ulkomaalaus ja metallityöt kuuluvat ammattilaisille. Kun laivan varustusta päästään sen jälkeen palauttamaan, vuoroon vaihtuu talkooväki, niin kuin oli aiemmin purkutöissäkin.
Nevalainen on tyytyväinen, että 145-vuotias museohinaaja Ahkera on saatu pelastettua. Höyrypursiharrastajien mielestä Suomen vanhin museolaiva säilyy parhaiten vesillä ja ajossa, ei muistomerkkinä maalla ruostumassa eikä yksinomaan laiturissakaan.
— Meille on tärkeää, että höyrytekniikka ja höyrylaivat pystytään säilyttämään. Ahkera edustaa höyrylaivan historiaa tyypillisimmillään, hän selittää innostusta omasta ja toisten puolesta.
Hinaaja on Kanavansuun Perinnetelakalla vain väliaikainen vieras ja käväisee myöhemmin korkeintaan huollossa. Taisto Nevalainen vakuuttaa, että laivan ahteriin maalataan uudelleen kotisatamaksi Savonlinna, ja vakituinen laituripaikka löytyy Laitaatsillasta.
Jos kaikki menee niin kuin on suunniteltu, Ahkera vislaa vuoden kuluttua Savonlinnan vesillä paluunsa kunniaksi.
Lue lisää huomisen lehdestä tai digilehdestä.
Ahkera on Suomen vanhin museolaiva
Valmistunut vuonna 1870 Paul Wahl & Co:n konepajalta Varkaudessa.
Laivan tilasi kauppias A. J. Mustonen ja sen tehtävänä oli hinata puutavaralotjia Saimaalta Viipuriin.
Vuonna 1881 omistajaksi vaihtui englantilainen Egerton Hubbard & Co. -yhtiö, joka harjoitti puutavarakauppaa ja sahaustoimintaa Pohjois-Karjalassa.
Vuonna 1899 laivan osti A.B. Utra Wood Co.Ab W. Gutzeit & Co:n laivastoon Ahkera siirtyi vuonna 1902, kun yhtiö osti Utra Wood Co:n.
Sodan jälkeen Ahkera siirrettiin rautateitse Kotkaan satamahinaajaksi. Sota ja rauha olivat sulkeneet Saimaan kanavan toistaiseksi.
Vuonna 1945 Ahkera upposi työtehtävissä, mutta se nostettiin, kunnostettiin ja palautettiin Saimaalle nippulauttoja hinaamaan.
Ahkera poistettiin liikenteestä 1958.
Enso-Gutzeit nosti 100-vuotiaan laivan ylös vesiltä ja kunnosti sen muistomerkiksi Laitaatsillan telakan alueelle vuonna 1971.
Stora Enso Oyj päätti lahjoittaa Ahkeran Savonlinnan kaupungille vuonna 2002 ja alus hinattiin Riihisaareen maakuntamuseon uivaan näyttelyyn Salaman seuraksi.
Vuonna 2013 alus siirtyi sitä varten perustetun S/s Ahkera Perinneyhdistys ry:n omistukseen.
Последний раз редактировалось Vitalis Merta 23 окт 2015, 21:18, всего редактировалось 1 раз.
- Vitalis Merta
- Повелитель морей
Парусно-паровую шхуну "Салама" ("Молния") мы исследовали досконально...
Последний раз редактировалось Vitalis Merta 23 окт 2015, 21:26, всего редактировалось 1 раз.
- Vitalis Merta
- Повелитель морей
Паровая шхуна "Salama" была построена в Выборге в 1874 году. Длина 31 метр, ширина - 7 метров, осадка в грузу -2.5 метра. Перевозила груз и пассажиров между Петербургом, Выборгом и портами системы озер Саймаа. В течение навигации совершала 13-16 рейсов из Савонлинна, Йоенсуу, Лаппенранта в названные выше порты Финского залива. На Балтике ходила даже до Любека.
Последний раз редактировалось Vitalis Merta 23 окт 2015, 21:29, всего редактировалось 1 раз.
- Vitalis Merta
- Повелитель морей
В 1898 году "Салама" столкнулась около городка Пуумала на Саймаа с пассажирским судном "Илмари" и затонула. Пассажиров и экипаж шхуны "Салама" спас буксирный пароход "Ахкера", ныне стоящий у музейного причала рядом с "Салама".
Последний раз редактировалось Vitalis Merta 23 окт 2015, 21:31, всего редактировалось 1 раз.
- Vitalis Merta
- Повелитель морей
На снимке- тамбур входа в пассажирский салон. Вместе с палубными пассажирами "Салама" могла брать на борт 60 путешественников.
Последний раз редактировалось Vitalis Merta 23 окт 2015, 21:34, всего редактировалось 1 раз.